TIPS/OEFENINGEN

  

Hier volgen enkele tips en oefeningen voor toekomstige gitaristen en basgitaristen. Vaak kunnen oefeningen (deels) door zowel gitaristen en basgitaristen worden gebruikt.

 

TIP TIP TIP: speel zo veel mogelijk met een rechte LINKER pols en met zoveel mogelijk gebogen vingers; kom alleen met de pols naar voren als je op de lager klinkende snaren moet spelen. Je gewrichten zijn scharnieren, gebruik ze als het nodig is, maar laat ze met rust als dat kan. Op het z.g. carpaaltunnel syndroom (even Google raadplegen) zit je niet wachten...!!!

 

Voor gitaristen:

 

 - De SPIN is de bijnaam van de volgende moeilijke linkerhandoefening. De vingers maken een soort spinachtige loopbeweging. Om het makkelijker te maken kan je met een capo in b.v. vak 7 de oefening daar eerst leren. Probeer per oktaaf de vingers even vast te houden. Aanslaan kan met: plectrum (neer-op-neer-op),  met duim-wijsv. of met duim-midd.v. Alleen de vingers (links) bewegen; de hand zo veel mogelijk stil houden. En let op: iedere vinger speelt in zijn eigen vak!  Veel succes! 

 

 

Speel als variant ook bijvoorbeeld 2 tonen+octaaf een aantal keren heen en weer: E-laag E-hoog, F-laag F-hoog, en weer E,E, F,F, en laat waar mogelijk L.handvingers staan. Schuif dit vervolgens op door de gehele reeks, zowel heen als terug.

Of: speel 3 tonen+octaaf, of: 4 + octaaf, etc. etc.  

Kortom: 'pest' jezelf zo vaak mogelijk.... Daar schijnen en gitaristen en toch wel van te houden, dus.... een soort positieve zelfcastijding dus.

 

En voor toekomstige basgitaristen: VIER OP EEN RIJ. Er staan veel aanwijzingen bij. Als je alles doet ben je ongeveer drie dagen bezig... Doe dus een paar mogelijkheden en ga daarna heerlijk relaxen... Na in vak 9 te hebben gewerkt kan je gaan proberen telkens één vak lager te spelen. Uiteindelijk lukt het misschien om in vak 1 te spelen met een gróóóóóte spreiding van de L.handvingers.